MİAMİ

MİAMİ

4 Haziran 2015 Perşembe

                                                      MALDİVLER



Maldivler’e kaç kez gidersem gideyim ilk buluşmamızdaki o büyülenme hissini asla kaybetmeyeceğimi çok iyi anladım. Biletleri tam 1 sene öncesinden almamızın sebebi, bebeğimiz olsa da onu engel olarak görüp eve kapanmamak ve yakın bir yerlere kaçmamak için adeta bir garanti belgesiydi. Bebek öncesinde hijyen koşullarını düşünmeden gittiğimiz yerler en azından bu sene için rafa kalktığından, yeni bir annenin yaşadığı yoğun stresi ancak böyle bir yer alabilirdi. Eskiden Emirates ile Dubai aktarması yapıp 9-10 saatte ulaşabildiğimiz Male artık Türk Hava Yollarının 7 saatlik direk uçuşu ile çok daha kolay gerçekleşebiliyor. Uçak Male sonrası Sri Lanka’nın Colombo şehrine uçtuğundan dileyenler Maldivler sonrası Sri Lanka keşif turuna devam edebilirler. Bebekle gidilir mi diye az yazıp çizmedik fakat daha sonra Hudut ve Sahillerde aşı gerekliliğini görünce başımıza iş açmayalım diyerek vazgeçtik ama aklımız kalmadı değil.
Maldivler, Hint Okyanusu’nda 1192 adadan oluşan bir ülke olmakla beraber Hindistan ve Sri Lanka ile komşudur. Nüfusunun tamamı %100 müslümandır (hatta tamamı Müslüman olan tek ülke diyebiliriz) ve şeriat hükümleri geçerlidir. Başkenti Male, küçük bir ada üzerine konuşlanmış şirin mi şirin bir yer. Maldivlilerin Sri Lanka’dan geldiği söyleniyor, fiziksel özellikleri aynı, tek farkları dinleri. Eskiden Budist olan bu ülkeye Arap bir tüccarın gelmesiyle kendi istekleri doğrultusunda Müslümanlığı seçmişler. Dünyadaki deniz seviyesine en yakın ülke olmakla beraber 100 sene sonra sular altında kalacağı öngörülmektedir. Hatta bunun için şimdiden Avustralya taraflarında toprak satın alıp oraya taşınma planları yaptıkları rivayet edilmekte. Topraklarının tamamı kum olduğundan çok az şey yetişiyor ve sebzeden meyveye her şeyi ithal etmek zorunda kalıyorlar. Denizde balıktan bol bir şey yok, bir de turizm cenneti olduğundan bu ülkede yaşıyorsanız ya balıkçısınızdır ya da bir otelde çalışıyorsunuzdur. Bir de tatlı su problemleri var, genelde çoğu otel suyunu çok pahalı bir yöntem olan denizden arıtma ile sağlıyor. Ülke halkı dağılmış olan mercan adalarında yaşıyor ve bu adalar oldukça küçük yüz ölçümlere sahip olduğundan 5 dakikada tüm adayı dolaşmak mümkün. Bizim adanın yakınındaki bir yerlilerin kaldığı köy adaya gittik ve yaşam standartları tahmin edileceği üzere oldukça düşüktü. Palmiye ağaçlarından yapılmış kulübelerde yaşıyorlar, klima yok, televizyon yok ve en önemlisi tatlı suları yok. Anca yağmur yağacak ve kuyular dolacak. Sosyal anlamda küçücük bir adada ne yapılabilirse onu yapıyorlar ve koca ömürlerini küçücük adalarında geçiriyorlar. Belki de asıl güzel olan hayatı onlar yaşıyorlardır kimbilir..
Maldivler-25Maldivlere gitmek Hint Okyanusu’nun ortasında binlerce küçük mercan adasından birine gidip ordan hiç çıkmamak anlamına geldiğinden planınızı ona göre yapın. Araştırma yaparken güzel ama süslenmiş yalan fotoğraflara aldanmak oldukça kolay (Trip Advisor’daki kullanıcıların çektiği resimlere göz atmakta fayda var.) Fiyatların eskiye oranla artmasının sebebi Maldivler Devletinin yeni koyduğu %8 vergidurumundan kaynaklanıyor. Biz Atoll Paradise gibi aracı bir kurumdan otelimizi ayırttık fakat şansımıza şirket mali sorunlar yaşıyormuş, ücreti ödememize rağmen otele ödeme yapmamışlar dolayısıyla uçuşa 5 gün kala otelsiz kaldık bu da yetmezmiş gibi otel ücretlerini 2′ye katlanmış bir halde bulduk ve daha sonra ödediğimiz parayı geri ödeyemediler. Aracı kurumla anlaşmayı bir kenara bırakın ve otelde kalmadan tüm ücreti asla ödemeyin. Bir diğer tavsiyem ise yemek düşkünü biri değilseniz full board anlaşmamanız yani her şey dahil sistemini almamanız daha iyi çünkü toplamda daha pahalıya geliyor yada parasını verdiniz diye zorla yeme durumları ortaya çıkıyor.  Eğer otel benim için önemli değil pansiyon olsa da olur derseniz artık yerel halkın evlerini pansiyona dönüştürüp günlüğüne 20 dolar gibi bir ücret talep ettiklerini biliyoruz. Dileyenler bu pansiyonları booking.com’da bulabilirler. W Hotel Maldivlerin ve bizim en gözde otellerimizler biriydi fakat bu sefer gittiğimizde ise Anantara’ya ait hem Dhigu adasında hem de Naladhu’da kaldık ve oldukça memnun ayrıldık. Bu arada dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise otelin Male’ye yakınlığı. Eğer otel uzaksa deniz uçağıyla yakın ise sürat tekneleri ile adaya ulaşım sağlanıyor. Uçak teknenin beş katı kadar pahalı (Uçak kişi başı gidiş geliş 500 dolar, tekne kişi başı 150 dolar gibi). Eğer ekonomi yapmak istiyorsanız Male’ye yakın bir otel bakabilirsiniz.. Umarım sizde bu yazının ışığında keyfinize en çok uyan oteli seçersiniz.
                                                 MALDİVLER GEZİ BELGESELİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder